Kde jsem:

Aktuality — Edice ČT — Vše o ČT — Česká televize

Edice ČT

Edice ČT

  • Vlastní výroba produktů v návaznosti na pořady a osobnosti ČT.
  • Produkty k dostání v prodejně na Kavčích horách nebo v eShopu ČT.

Krysáci mají nominaci na Zlatou stuhu a vybírají si je i čtenáři

Kniha Krysáci, kterou podle stejnojmenného večerníčku napsal Jiří Žáček a vydala Edice České televize, byla nominována na Zlatou stuhu za rok 2010 a v projektu Čtení pomáhá se umístila mezi dvaceti vítěznými knihami v kategorii četby pro děti 3. až 5. třídy základní školy.

Krysáci mají nominaci na Zlatou stuhu a vybírají si je i čtenářiKrysáci mají nominaci na Zlatou stuhu a vybírají si je i čtenářiKrysáci mají nominaci na Zlatou stuhu a vybírají si je i čtenářiKrysáci mají nominaci na Zlatou stuhu a vybírají si je i čtenáři

Foto: Edice ČT

Vyhlašovatelé výroční soutěže literatury pro děti a mládež – Česká sekce IBBY, Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů a Obec spisovatelů – předali nominační listiny a s nimi spojené ceny nejlepším ilustrátorům, autorům a překladatelům 7. dubna v Obřadní síni liberecké radnice. Slavnostní akt proběhl v rámci 9. ročníku Veletrhu dětské knihy. Odborná porota pracovala ve třech sekcích – výtvarné, literární a překladové a udělila také zvláštní ocenění za nakladatelský počin a celoživotní přínos. Celkem rozhodovala o bezmála třech stovkách knih a jejich autorech. Kniha Krysáci byla v literární části soutěže vybrána mezi čtyři nejlepší beletristické knihy pro děti a mládež. Ocenění převzal osobně autor knihy Jiří Žáček v doprovodu hlavní redaktorky Edice ČT Jitky Saturkové.

Příhody krysích kamarádů se staly oblíbenou dětskou četbou. V roce 2010 patřila kniha podle oficiální statistiky Svazu českých nakladatelů a knihkupců mezi třicet nejčtenějších dětských titulů. V projektu Čtení pomáhá se v hlasování čtenářů umístila mezi dvacítkou nejlepších knih v kategorii četby pro děti 3. až 5. třídy základní školy, přičemž hlasující děti do 15 let ji zařadily mezi deset nejlepších. Podobně v anketě SUK 2010 pořádané mezi žáky základních škol jsou Krysáci sedmou nejčtenější knihou.

Přehled událostí