Tiskové zprávy, archiv novinek — Televizní studio Ostrava — Česká televize

Televizní studio Ostrava

Televizní studio Ostrava

  • je tu s vámi 68 let
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

25. 7. 2005

Každý den karneval

V tomto týdnu zahajuje Televizní studio Ostrava natáčení nového televizního filmu.

Podle románu Jana Padycha Bouře ve sklenici piva scénář napsali Martin Fahrner, Michal Przebinda a Aleš Jurda. Režie je v rukou Romana Motyčky.

Příběh pojišťováka, který jde z průšvihu do průšvihu, se odehrává v Ostravě dnešních dní. Pavel Jilemnický (v podání Pavla Zedníčka) žije v druhém manželství s mladou ženou a malým synem. Své panelákové soukromí zpestřuje drobnými úlety a vztahy, hospodskými sedánky a mejdany s přáteli všeho druhu. Jako zaměstnanec jedné malé pojišťovny si nejprve zkomplikuje život machinacemi s pojistnými smlouvami a provizemi, do kterých jej částečně dostane jeho šéf a spolupracovnice, částečně ovšem i jeho důvěra v lidi, na jaké vsadil. Je vyšetřován policií, později také propuštěn z práce. Mezitím narůstají jeho dřívější dluhy a vrší se další. Takto rozehraný děj se postupně zahušťuje a leckomu připomíná dnešní realitu, tak jak ji někteří zkoušejí obcházet různými uličkami, které se ovšem mohou ukázat jako slepé.

Každý den karneval se bude natáčet převážně v Ostravě a jejím okolí od 28.7. do 28.8. 2005 . Na televizních obrazovkách jej uvidíme 4.12. 2005.

Hrají: Pavel Zedníček, Jana Marková, František Šmehlík, Zuzana Kajnarová, Michal Dlouhý, Jitka Asterová, Miroslav Rataj, Jan Plouhar, Barbora Obozněnková, Kostas Zerdaloglu, Pavel Cisovský st., Norbert Lichý, Lucie Žáčková, Vladimír Čapka a další.

Pro případ účasti novinářů na natáčení se obracejte na vedoucí výroby:
Hana Přidalová
e-mail: hana.pridalova@ceskatelevize.cz, mobil: +420 736 531 762

O autorovi literární předlohy:
Jan Padych (nar. 8. 3. 1954) žije a pracuje v Ostravě, člen Obce spisovatelů.
Začínal krátkými historickými i současnými prózami. V roce 1988 vyhrál celostátní soutěž Generace v oboru beletrie. V Čs. rozhlase i v tisku publikoval povídky, fejetony a rozsáhlejší články z dějin náboženství a mystiky, také o pravěké archeologii.
Knižně vyšlo:
Sibyla a démonismus (1991) - o sibylské tradici
Fotbalový generál (1995 ) - hra pro příznivce kopané
Krysa v hlavě (1996) - příběhy mladých lidí, party, šikana, feťáctví, metalový satanismus
Z pravěkých ság - Nesmrtelný (2000) - první svazek chystané edice pravěkých příběhů
Bouře ve sklenici piva (2001) - je mj. autorovou reflexí na problémy malých podnikatelů a osob samostatně výdělečně činných. Před revolucí autor pracoval dlouhá léta v řídicích a kontrolních funkcích obchodních organizací. Po revoluci pak většinou v pojišťovnictví, ale i jako obchodní zástupce v různých komoditách. Látka "pojišťováckého románu" mu tedy docela určitě není cizí.

Jolanda Pilařová
odd.koordinace vysílání a komunikace
Televizního studia Ostrava
25. 7. 2005Každý den karneval
24. 10. 2002Exploze v centru Ostravy tématem hraného dokumentu

« | | 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 | | » (87)