Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

19. 7. 2021

Pavel Kříž jako Tajemný pan M.

Fascinující příběh plný dobrodružství a objevů prožívá parta dětí v příběhu, který právě v těchto dnech natáčí pro dětský kanál ČT:D brněnské studio České televize. Děj osmidílného seriálu Tajemství pana M. je prostřednictvím záhadného muže v podání herce Pavla Kříže přivádí nečekaně k vědci a zakladateli genetiky Johannu Gregoru Mendelovi. Jeho dvou sté výročí narození si připomeneme příští rok. Režie Pavel Šimák.

J. G. Mendela, jehož pokusy s křížením rostlin, především hrášku, proslavily po celém světě, seriál nepředstaví jako nudného učence. Naopak. Jeho život, bádání a zájem o nejrůznější obory včetně včelařství, meteorologie nebo astronomie se staly velkou inspirací pro tvůrce seriálu. „Mendelův příběh je jedinečný,“ říká autor scénáře a režisér Pavel Šimák a dodává: „Fascinace dávnými pokusy a objevy, jejich propojování se současnými možnostmi děti inspiruje a motivuje. Zároveň v nich buduje pozitivní vztah k vědě.“ „Seriál zapadá do mozaiky, kterou v oblasti tvorby pro děti v brněnském Centru dramaturgie dlouhodobě skládáme,“ říká jeho vedoucí a kreativní producentka seriálu Svatava Šenková. „Snažíme se děti různých věkových skupin nejen bavit, ale také nenásilnou formou v různých oborech vzdělávat. Atraktivní, u nás však stále málo poznaná osobnost J. G. Mendela, nebyla zatím v žádném dětském formátu zpracována, a tak jsme se této výzvy chtěli chopit,“ dodává a připomíná i další úspěšné cykly z dílny Centra dramaturgie, k nimž patří Terčin zvířecí svět, AZ-kvíz junior nebo Hýbánky. „Seriál Tajemství pana M. budeme natáčet během července a srpna například v prostorách Augustiniánského opatství na Starém Brně a přilehlém Mendelově náměstí, v interaktivním muzeu MENDELIANUM, ve Vražném - Hynčicích, kde je rodný dům J. G. Mendela, na Mendelově univerzitě, v tajuplné zahradě v Oslavanech, v základní škole ve Šlapanicích u Brna nebo v moderních laboratořích Masarykovy univerzity v Brně,“ upřesňuje dramaturgyně pořadu Yvetta Voráčová. Vedle Pavla Kříže si v seriálu zahrají Jaroslav Plesl, Pavel Šimčík nebo Zdena Herfortová. V hlavních dětských rolích se představí Kamila Vamberová, Jan Šťáva a Theo Schaefer, kterého diváci znají jako Tomáše z rodinného seriálu ČT Kukačky.

Přílohy

Pavel Kříž v roli tajemného pana M. (1250 kB)

Dětská parta na stopě záhad! (1755 kB)

Theo Schafer jako Kuba (2265 kB)

Jirku hraje Jan Šťáva (2183 kB)

Pavel Kříž a Kamila Vamberová (1234 kB)

27. 10. 2021Koncert na střeše a další jazzové lahůdky na ČT art
5. 10. 2021Pohádka natočená za tři odpoledne i soutěž s miliónovým rozpočtem. Nový cyklus Na programu televize odhalí zákulisí televizní výroby
16. 9. 2021Díky za každé Dobré ráno, říká nový moderátor pořadu Aleš Zbořil
6. 9. 2021Režisér Ivo Bystřičan představuje české dějiny na osudech manufaktur a továren
6. 9. 2021Krotí dluhy a radí, jak vyzrát nad finančními problémy
31. 8. 2021Svět podle Muchy
19. 7. 2021Pavel Kříž jako Tajemný pan M.
23. 6. 2021Průkopník televizní tvorby pro děti vysílá už šedesát let. Brněnské studio ČT slaví jubileum
23. 4. 2021Špičkový jazz z brněnského studia na programu ČT art
17. 3. 2021Denis Šafařík se v novém dokumentu ČT Španělská chřipka představí jako Franz Kafka

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (41)